Waarom underlayment kopen?

underlayment van IntriPlex

In dit artikel gaan we in op de redenen voor het kopen van underlayment van IntriPlex. Maar eerst leggen we uit wat dat voor een materiaal is.

underlayment van IntriPlex

Wat is underlayment?

Underlayment is een plaatmateriaal, zoals bijvoorbeeld OSB en multiplex. Het is opgebouwd uit een aantal lagen houtfineer. Die lagen worden van een boomstam gezaagd. Ze zijn dun en er worden diverse van voor een underlayment-plaat gebruikt. Ze worden onderling verlijmd. Dat gebeurt kruislings om te voorkomen dat een plaat kromtrekt. Het resultaat is sterke en dikke plaat. In vergelijking met multiplex is zo’n plaat doorgaans vlakker en is de uitstraling wat wilder. Vanwege dat uiterlijk werd het vroeger niet zichtbaar gebruikt. Dat wil zeggen, het bevond zich achter een ander materiaal of op een plaats waar men doorgaans niet kijkt. Maar vandaag de dag is het materiaal vanwege die robuuste uitstraling juist zeer populair geworden en wordt het vaker op zichtbare plaatsen toegepast.

Redenen om underlayment te gebruiken

We noemden al dat underlayment-platen zeer vlak zijn. Ze hebben verhoudingsgewijs maar een beetje structuur. De platen zijn sterk en zoals is uitgelegd, maakt het kruislings verlijmen van de fineerlagen de kans op kromtrekken klein. Dat laatste geldt ook bij een hoge belasting. Het materiaal was van origine bedoeld voor het gebruik voor ondervloeren. Daar is het dan ook prima voor te gebruiken. Het wordt nog wel eens toegepast samen met een materiaal dat zachter is. Een voorbeeld daarvan is zachtboard. Dat wordt er dan onder gelegd. Underlayment van IntriPlex werd en wordt veel als een constructiemateriaal gebruikt, maar tegenwoordig ook voor allerlei meubels, als kasten en ook keukens. In constructies wordt het toegepast voor vloeren, daken en wanden. Het kost je niet veel moeite om het te leggen. Een veelgebruikte plaat meet 122 bij 244 centimeter. De dikte is doorgaans 15, 18 of 21 millimeter. Om ze brandwerend te maken, vereisen ze een extra bewerking. Om de platen goed op elkaar te laten aansluiten, krijgen ze een de ene kant een tong en aan de andere kant een groef.